FAQ

Vijf meest gestelde vragen

  1. Wat is Do-In Yoga?
  2. Wanneer kan ik Do-In Yoga doen?
  3. Waar kan ik Do-In Yoga doen?
  4. Voor wie is Do-In Yoga geschikt?
  5. Hoe word ik internationaal Do-In Yoga docent?

1. Wat is Do-In Yoga?

Do-In Yoga omvat de kunst van het bewegen, letterlijk en figuurlijk. Met behulp van de speciale Oosterse lichaamsoefeningen versterk je lichaam en geest. Je komt  steeds lekkerder in je vel te zitten: het lichaam verjongt, wordt soepeler en veerkrachtiger, de geest wordt helder, het hart ervaart rust. De bijzondere meridiaan oefeningen zijn ook terug te vinden in de:

  • Hatha- en Poweryoga,
  • T’ai Chi, Qi Gong, Aikido en andere Oosterse krijgskunsten,
  • en Zen-meditatie.

De filosofie is gebaseerd op het Taoisme, Boeddhisme en de vijf elementenleer. De Do-In Yoga is een meridiaan gebaseerde vorm van Yoga waarin Yin (verstilling) en Yang (activering) elkaar afwisselen. Centraal staat het weer thuis komen in je lijf met behulp van de lichaamsoefeningen, die bedachtzaam uitgeoefend worden. Het mindful trainen van je lichaam herstelt en ondersteunt het  zelf helend en regulerend vermogen van het lichaam. De hoofd-hart-haar verbinding speelt hierbij een belangrijke rol: weet wat je doet (hoofd, gezonde verstand), doe het vanuit je hart (met (com)passie) en beweegt vanuit je Hara (buik). Bewegen is leven en leven is bewegen. Wat beweegt jou in het leven? Do-In Yoga is een vorm van lichaamsgericht energiewerk. Door tegelijkertijd speels en bedachtzaam het lichaam te bewegen, verbind je het fysieke (aardse, yin) met het mysterieuze (hemelse, yang). De adem heeft hierin een verbindende rol.

Do-In Yoga bestaat voor 80-90% uit actief bewegen en 20-10% uit rusten, ontspanning.

2. Wanneer kan ik Do-In Yoga doen?

Zodra je de link legt tussen wat je meemaakt op de yogamat en het dagelijks leven, opent zich de deur naar full-time Do-In Yoga. Je kunt Do-In Yoga de gehele dag beoefenen, geïntegreerd in al je dagelijkse activiteiten. Maar we beginnen natuurlijk relaxed en eenvoudig. Met het regelmatig beoefenen van de basis. Bijvoorbeeld 10 minuten per dag en een wekelijkse les. Tijdens een les kun je profiteren van de groepsenergie. Je vindt een wekelijkse lesDo-In-Stap cursus of Masterclass bij jou in de buurt bij het menu item “Vind Do-In”.

3. Waar kan ik Do-In Yoga doen?

Hetzelfde als wanneer. Je kunt Do-In Yoga overal beoefenen zodra je op begrijpt hoe je van al je bewegingen in het dagelijks leven Do-In Yoga bewegingen maakt. Maar ook hier geldt: begin eenvoudig en ontspannen. Maak een plekje vrij voor jezelf, waar jij je gemakkelijk voelt. Dit kan overal in je huis zijn, maar ook buiten, misschien in de tuin of in een park. Laat het een plek zijn waar je niet afgeleid wordt door het dagelijks leven en een moment van tijdloosheid kunt ervaren. Een yogamat is handig, maar als je net begint kun je ook een deken of handdoek gebruiken. Trek je dagelijks een paar minuten terug op de plek die jij voor jezelf gecreëerd hebt. Begin met een paar ademhalingen en het bewust ervaren van de grond waar je zit/ligt/staat, de aarde, de yogamat, de lucht om je heen, je lichaam, de ruimte waarin je aanwezig bent. Je bent nu klaar om je dagelijkse of wekelijkse Do-In Yoga oefeningen te doen. Download de gratis Do-In Yoga cursus om thuis van start te gaan of vind een docent bij jou in de buurt voor een groep- of privé les.

4. Voor wie is Do-In Yoga geschikt?

Het fijne van Do-In Yoga is, dat iedereen het kan beoefenen. Deze “art of polar movement” is gebaseerd op de bewegingsruimte, de mogelijkheden die er zijn, zodat iedereen kan genieten van het profijt, ongeacht je conditie. Natuurlijk is het van belang om af te stemmen met je behandelend arts als er gezondheidsproblemen zijn of andere beperkingen waarmee rekening gehouden dient te worden. Waarschijnlijk ben je niet in staat om alle Do-In Yoga oefeningen te doen, maar wie wel?  Je kunt in ieder geval altijd een Do-In Yoga docent benaderen voor persoonlijk advies, oefenprogramma en aanpassingen. Afhankelijk van je hulpvraag kan dit een gratis tip zijn of wellicht een privé sessie. Om veilig te trainen beweeg je je lichaam bewust en bedachtzaam tot de grens van weerstand, zonder iets te forceren. De beweging volgt je adem. Op deze manier kan de subtiele energie gaan doorstromen en wordt het zelfhelende vermogen van je lichaam gestimuleerd en versterkt. Ook het lichaam wordt uitgedaagd om de spieren te verlengen en te versterken terwijl het gelijktijdig via het zenuwstelsel kan ontspannen.

5. Hoe word ik internationaal Do-In Yoga docent?

Je kunt Do-In Yoga docent worden door je in te schrijven voor de opleidingen. De basisopleiding bestaat uit de Practitioner Teacher Training, een intensieve opleiding van 200 uur voor yogadocenten, mindfulness trainers, psychologen, therapeuten en coaches. Na het afronden krijg je de certificering tot Do-In Yoga basic teacher en kun je aan de slag als docent. Ook wordt je geregistreerd bij World Yoga Alliance, waardoor je een ‘license of International Yoga Teacher’ (CYT) krijgt. 
Wanneer je verder wilt studeren (geen verplichting), ben je van harte welkom in de vervolgopleiding: de 200 uurs Teacher Training, een verdieping en verbreding van de Practitioner opleiding. Afsluitend is er de mogelijkheid tot het volgen van de master opleiding. Deze is momenteel in ontwikkeling. Voor wie geen achtergrond heeft in de leer van de meridianen en de vijf elementen is de Do-In-Stap cursus een aanrader. Het volbrengen van deze cursus biedt je ook toegang tot de Practitioner opleiding, in het geval je  onvoldoende vooropleiding hebt.

 

 

 Wees sociaal en deel!Tweet about this on TwitterShare on Facebook13Share on Google+0Share on LinkedIn7Pin on Pinterest1Email this to someone