Ervaringen

Lees hier de reacties en verhalen van enkele van onze studenten

Jolanda Hamers – zondag 21 mei 2017
Het was een feestje. Alles kwam op het juiste tijdstip om zo stap voor stap op en in mijn eigen pad en lijf te komen.


Dina Leergaard – zondag 21 mei 2017
De reis van A naar B(innen) is een waardevolle, warme en intense reis. Ik heb mijzelf gevonden. Dankjewel lieve Claudia! en Peter! Liefs, Dina.


Lobke Brouwer – zondag 21 mei 2017
Wil je een bewegingsvorm ervaren en leren die je bewust maakt van alles wat er in je hoofd en lichaam afspeelt? Het te mogen voelen, ervaren en doorgeven is een waar cadeau . Thuiskomen bij jezelf <3.


Annemieke Wauters – zondag 21 mei 2017
In de opleiding ontmoet je jezelf, leer je varen op je innerlijk weten. Vanuit zelf bewegen, oefenen, doen, krijg je stap voor stap ook de theorie aangereikt. De opleiding wisselt kennis en beoefening ritmisch af.


Petra ten Bosch – zondag 21 mei 2017
Een opleiding waarbij je je thuis voelt. Een zeer bedreven docente, enthousiast en zeer capabel in het overbrengen van informatie, gevoelens en de beleving tijdens de Do-In Yoga opleiding. Een aanrader om nog dichter bij jezelf te komen!


Nicole Haisma – zondag 21 mei 2017
Het was een bijzondere reis de Do-In Yoga opleiding met Claudia als reisleidster. Als geen ander wist zij de mooiste plekken aan te wijzen, je de Do-In Yoga te laten ervaren. Ze ziet je groei en de weg die je gaat. Dankjewel Claudia, dat je met me meegewandeld bent. Namasté.


Michelle Sinnema – zondag 21 mei 2017
Do-In Yoga is een opleiding die je brengt bij  Je Zelf. Een waar cadeau ten eerste voor jezelf, maar ook voor anderen, omdat je de mooie methodieken die je hebt geleerd kunt delen met de mensen in je omgeving, praktijk of lessen.


Ylonka Kramers – maandag 17 november 2014
Ik heb bij Claudia de Do-In Opleiding gedaan en tegenwoordig geeft zij haar prachtige opleiding in ons centrum te Roelofarendsveen. Claudia is een deskundige en bevlogen docent, die staat voor haar opleiding! Ze heeft enorm veel kennis en ervaring en deelt dit graag. Daarnaast is het een warme, hartelijke persoonlijkheid die zeer open en met aandacht in de wereld staat. Een zeer waardevol mens die Oosterse yoga voor iedereen toegankelijk maakt.


Mariska Gunsing – maandag 17 maart 2014
Do-In Yoga is een super laagdrempelige, lichte en toch intense vorm van yoga. Het draagt een aantal van de mooiste wereldfilosofieën in zich. Het Taoïsme vormt de basis en wordt gekleurd door een mix van waarden en technieken uit het Zenboeddhisme, Shiatsu en Indiase Yoga.
Op het moment dat ik Claudia voor het eerst aan de telefoon sprak en haar relaxte en vrolijke stem hoorde, wist ik dat ik goed zat. Al voordat ik de basisopleiding afgerond had kon ik al starten met een eigen yogaklas voor jongvolwassenen, die binnen twee maanden verdubbelde in aantal en nog elke maand groeit. De opleiding was een cadeau en een fantastisch begin van iets heel moois. Het inspireert me elke dag en het voelt fantastisch anderen te inspireren en kennis te laten maken met het wonder dat ‘leven’ heet 😉


Anneke Sellis – 2014-02-11 21:01:47
Sinds een paar dagen mag ik me Do-In yoga docent noemen. Ik heb de Do-In yoga basisopleiding bij Claudia met veel plezier gevolgd. De opleiding is een reis naar binnen. Het is een mooie, leuke reis met Claudia als inspirerende reisleider. Ruimte voor iedereen en alles, dat maakt de opleiding bijzonder. Je hoeft niets, alles mag en wel op jouw manier. Fijne manier van een opleiding volgen. Ik heb er veel aan gehad en ga er zeker mee door. Bedankt Claudia!


Ingrid – woensdag 10 juli 2013
Juni ’13 rondde ik, samen met mijn Do-In mede-krijgerinnen de basisopleiding af. Ik heb mijn kennis van Yoga kunnen verbreden en verdiepen; ik gaf al een tijd les, oorspronkelijk vanuit PowerYoga, doorgestroomd in wat ik FlowYoga ben gaan noemen en ik voel mij nu opnieuw geïnspireerd. Ik ervaar het lesgeven weer meer als een feest en mijn eigen practice heeft zich verdiept. Meer dan ooit werk en beweeg ik in flow, met het groeiende bewustzijn van de meridianen en de 5 elelementen. Wij kregen veel handvatten om zelf mee verder te groeien; het is nog niet af en dat hoeft nog niet – het leven is immers ook een proces! Zo geeft Claudia ook les: met veel ruimte, humor, speelsheid en eveneens veel kennis en wijsheid. Ik voel mij dankbaar voor deze verrijking en vind het bijzonder om de Do-In weg te gaan en op mijn eigen wijze te plaveien … Onderweg naar meer eigen-wijsheid. Namasté, Ingrid


Nelleke Kerkhof – maandag 18 februari 2013
Door mijn werk als massagetherapeut en coach ben ik in gaan zien hoe belangrijk het is om een manier van bewegen te vinden die de gezondheid en de vitaliteit van het lichaam bevorderd. Na zelf een paar lessen Do-In gevolgd te hebben was ik direct overtuigd, dat dit een bewegingsvorm is die daadwerkelijk lichaam en geest in balans brengt. Iets wat heel belangrijk is in onze hectische maatschappij, waar al zoveel van ons gevraagd wordt. Do-In betekent voor mij even thuiskomen bij jezelf, je bewust worden van wat er speelt in je lichaam. Je leert dat je zelf je lichaam kunt helen door ademhaling, beweging en zelfbehandeling. Door de Do-In opleiding ben ik in staat nog meer mensen te helpen en begeleiden op hun pad naar een gezonde geest in een gezond lichaam. Ik ben net klaar met de basisopleiding en stoom gelijk door naar de vervolgopleiding. Do-In is voor mij een schitterende aanvulling op mijn werk als therapeut. Ben inmiddels begonnen met les geven en mijn cursisten zeggen: “dit is eigenlijk iets wat ieder mens elke week even zou moeten doen” en dat onderschrijf ik met heel mijn hart. Tevens wil ik Claudia bedanken voor de mooie inspirerende manier van lesgeven. Ik heb in deze 10 basislessen op een ontspannen manier al zoveel geleerd!


Claudia Witjes – 2012-10-19 12:09:59
Do-In heeft mij geleerd vooral met plezier bezig te zijn, jezelf en je lichaam nog beter leren kennen en vooral ook te voelen wat de strekkingen met je doen. Claudia geeft de ruimte jezelf te zijn, niet prestatiegericht, maar te zijn en voelen op dat moment. Door te doen leer je en van daaruit ga je weer verder.De persoonlijke begeleiding vond ik heel fijn en geeft veel inzicht. Ik heb enorm genoten!


Conny Butter – dinsdag 31 juli 2012
Do-In heeft mij bewust leren luisteren naar mijn lichaam. Ik geef yogales en Do-In is een mooie aanvulling hierop. Het heeft me meer inzicht gegeven en vertrouwen in mezelf. De wijze waarop Claudia de Do-In opleiding geeft, heeft er mede toe bijgedragen dat ik veel bewuster met mezelf omga en werkelijk contact voel met mezelf. De vervolgopleiding is voor mij dan ook een logische stap in mijn verdere ontwikkeling.


Ans Reijbroek – 2012-07-31 16:04:54
De basisopleiding bij Claudia net afgerond. Besloten om in september te starten met de vervolgopleiding. Dat zegt natuurlijk wel wat. Ik blijf nieuwsgierig. Het lijf heeft ons zoveel te vertellen. Do-In een mooie ingang: de strekkingen, massages,meditaties, de flow in de les, de speelsheid. En wat me vooral ook aanspreekt in deze vorm van bewegen is dat je zó wordt uitgenodigd om te voelen/te ervaren wat de oefeningen met jou en je lijf doen, niets forceert, jouw grenzen opzoekt. Waar die in de oefeningen dan ook liggen.Het is goed. Het heeft iets van een openheid en daar hou ik van. Inmiddels heb ik ook al wat ervaring met lesgeven en wil daar heel graag een vervolg aan geven. Met dank ook aan Claudia…wat een fijn mens!


Claartje de Smit – 2012-07-31 09:18:42
Do-In yoga heeft mij geleerd mezelf en anderen beter waar te nemen. Ik heb genoten en geniet nog steeds van de strekkingen, zelfmassages en andere Do-In oefeningen. Het lukt me beter dan voorheen mee te bewegen met mijn ups en downs en mijn grenzen te stellen. Tijdens de opleiding heb ik ontdekt dat ik graag werk met geleide meditaties. Een mooie methode om mijn eigen wijsheid aan te spreken. Mijn streven is anderen te begeleiden in het ervaren van deze en nog meer mooie aspecten van Do-In yoga.


Hennie Hukker – maandag 30 juli 2012
Dit voorjaar de opleiding bij Claudia gevolgd. Ik heb een Shiatsupraktijk en wilde me al langer verder verdiepen in de Do-In om ook in groepsverband les te kunnen geven. Het heeft aan alle verwachtingen voldaan. Het enthousiasme en warmte van Claudia werkt in alles door. Ook in mijn persoonlijke ontwikkeling heeft het me weer meer bewust gemaakt van mijn eigen handelen en gedachten. Het plan is dit najaar in groepsverband les te gaan geven en ik heb er veel zin in. Ik hoop net zoveel creativiteit en inspiratie door te geven als ik bij Claudia heb ervaren.


Rolien Dijkema – 2012-07-09 15:57:53
Ik was al langer van plan om de Do-In Yoga docentenopleiding te gaan volgen bij Claudia, maar het kwam er niet van. Eindelijk heb ik mij opgegeven voor de cursus die in september 2011 startte. Aanvankelijk heb ik de cursus gevolgd voor mijzelf met de wens om misschien les te gaan geven in de toekomst. De cursus heeft mij geholpen om verder te komen in mijn persoonlijke ontwikkeling. De rust die ik zocht, heb ik in deze yoga vorm gevonden. Ik kom makkelijker en sneller in balans. Tevens geef ik 1x per week les en dit geeft mij veel zelfvertrouwen. In september van dit jaar begin ik aan de vervolgcursus. Ik kijk er nu al naar uit.
Ook al ben je niet van plan les te gaan geven, deze opleiding is een verrijking van je levenGrinGrin


Martine Bruinsma – 2012-06-26 16:07:44
´In september 2010 ben ik gestart met de Do-In Yoga docentenopleiding bij Claudia. Wat heb ik daar ontzettend veel geleerd! Ik heb ervaren hoe je op een mooie manier Do-In Yoga over te brengt maar ook maakte ik een persoonlijke ontwikkeling door. Het bracht mij balans, ontspanning en nog meer kennis over Do-In Yoga. Kortom een aanrader deze opleiding! Zeker omdat Claudia het met zoveel passie overbrengt.´ 27-03-2011


Maria Wijnands – 2012-06-26 16:06:48
`Het was bijzonder, de Do-In opleiding. Zo`n leuke groep, ieder had een reden om aan die reis te beginnen. Met Claudia als reisleidster. En dat kan ze goed!Heerlijk die strekkingen, meditaties, lekkere thee,inspirerende gesprekken en veel meer. Ben erg blij dat ik meegedaan heb!!!´ 11-03-2011
Marriët van Elewoud-Nauta – 2012-06-26 16:02:24


`Door me te ontspannen ben ik krachtiger. Wanneer ik niet over m’n grenzen ga, verleg ik ze. Alleen door mezelf te zijn ben ik méér dan dat. In mijn gedachten en gevoelens over een ander zie ik mezelf. Door de reis naar binnen te maken zie ik een ander in zijn of haar ware aard, vol mededogen. Als ik stop met denken herinner ik me meer. Wanneer ik loslaat sta ik steviger. Ik ben mezelf dankbaar dat ik Do-In een vaste plek in mijn leven heb gegeven!´ 25-02-2011


Ellen Nowee – 2012-06-26 16:01:02
`In een opwelling na 1 Do-In yogales begon ik met de docentenopleiding. Lekker strak in mijn lijf door de strekkingen. Geest en ziel verwennend door helemaal naar binnen te gaan. Wat hebben we als groep veel meegemaakt en Claudia wist ons allemaal te begeleiden in dat wat ieder voor zich nodig had. Het focussen en aldoor meer bewust zijn van dat wat er is, rekening houdend met mijn grenzen, is nog meer aangeraakt en zal zich alleen maar blijven versterken. Dank je wel Claudia voor jouw aandachtig´ 18-02-2011


Thérèse – dinsdag 26 juni 2012
`Als er iets is wat in mijn leven een goede stap is geweest, dan is dat het volgen van de Do-In opleiding bij Claudia. Niet alleen de opleiding heeft mij gebracht wat ik zocht, maar vooral de spirit en warmte die Claudia geeft en met je deelt, komt als een warme douche over je heen. Do-in is voor mij een levensstijl geworden, die mij steeds weer iets nieuws leert en hoop nog lang met veel mensen te kunnen delen.Claudia dankjewel hiervoor!´ 20-01-2011


Dewi – 2012-06-26 15:56:36
`Na wat onderzoek, waar ik Do-In zou kunnen leren, ontmoette ik Claudia Heijdel in haar verfrissende open les Do-In. Als ik naar mijn veranderingen kijk van hoe ik begon en hoe nu! Met de aanmoedigingen en begeleiding van Claudia. Mijn drukte heb ik nog steeds, maar ik kan er beter mee omgaan. Mijn pms is een stuk minder. Er heerst meer flexibiteit in mijn aanpak van dingen en omgang van mensen. Naar mijn inziens biedt Claudia een plekje waar je je zelf mag zijn, en ontwikkelen op je eigen ritme.´ 29-03-2010


Anneke – 2012-03-05 13:35:12
Twee jaar geleden zag ik bij de natuurvoedingswinkel in de Biltstraat in Utrecht een folder over Japanse meridiaanyoga, Do-In. Ik had er nog nooit van gehoord. Het bleek te gaan om lessen die je kon volgen in een “Japanse bewegingsleer, die relatief nieuw is in Nederland”. De lerares schreef in deze folder: “Ik raakte overtuigd van de krachtige werking van Do-In en werd een enthousiaste beoefenaar”. Ik besloot een proefles te volgen en was meteen gefascineerd. De lerares vertelde over de diverse meridianen die bij de oefeningen betrokken waren en over de elementen die met de seizoenen verbonden waren. Ik zoog die kennis in me op.Na afloop van de lessen merkte ik dat deze yoga me goed deed. Het gaf me rust en ik fietste altijd met een soort opgeklaard gevoel huis. Daar kwam bij dat ik de lerares ook heel aardig en inspirerend vond. Zij had Do-In geleerd bij haar opleiding tot Klassieke Shiatsutherapeut.
Toen ik op internet ging kijken voor achtergrondinformatie over Do-In zag ik dat er een speciale opleiding voor docent Do-In bestond in Den Haag. Ik ging informeren of die opleiding iets voor mij was.Was daar zeer onzeker over, omdat ik nooit de ambitie heb gehad om ergens les in te gaan geven. Wat ik erg aantrekkelijk vond aan de opleiding was het feit dat deze maar 10 zondagen duurde en dat het 1x per 14 dagen was. Het telefoongesprek met Claudia trok me over de streep om me in te schrijven en daar heb ik nooit spijt van gehad.
Ik ben iemand die altijd met haar hoofd bezig is geweest. Bij de opleiding tot Do-In yogadocent houd je een logboek bij, waarin je verslag doet van je ervaringen bij het beoefenen van de Masunaga strekkingen. Zo word je gedwongen om je lichaam te observeren en te voelen en Claudia coacht je erbij door je logboek met aantekeningen te voorzien, zodat je op een andere manier met de Masunaga strekkingen omgaat, waardoor je de oefeningen meer gaat doen, zoals echt bij je past, waardoor je er ook meer profijt van hebt. Je wordt op deze manier overgehaald om “de reis naar binnen” te ondernemen, een gigantisch avontuur voor iemand als ik.

Inmiddels heb ik de opleiding afgerond en voel me zeer verrijkt ermee. Ik heb een tool in handen, waarmee ik mezelf, mijn gezin, vrienden en vriendinnen en wie weet wellicht een lesgroepje in de toekomst kan verrijken.
Claudia is een zeer inspirerend rolmodel als Do-Indocent. Zij geeft op een intuïtieve creatieve rustige manier les. En ze weet van alle zondagen die je voor haar opleiding bezoekt iets geweldigs te maken al was het alleen al om de lekkere koffie en thee die ze heeft gezet als je op zondagmorgen aankomt van een lange reis. En je voelt je ook veilig bij haar. Ze geeft iedereen de aandacht die hij/zij nodig heeft. En je ziet dat het alle opleidingsdeelnemers heel erg goed doet.
En een mooie uitspraak van haar, een quote die de moeite van het vermelden waard is: “Je weet niet of je geschikt bent om les te geven, je moet het gewoon gaan doen, dan merk je het wel.Ik wist het ook niet of ik het kon, ik begon gewoon met lesgeven”.

Misschien moet ik er nog aan toevoegen dat ik heel weinig had met yoga. Wel eens in een grijs verleden 10 lessen Hatha Yoga gedaan en dat deed me helemaal geen goed, werd er heel opgefokt van. Ook wel eens proeflessen yoga gedaan en ik had altijd hetzelfde nare gevoel na afloop.Conclusie was altijd: yoga is niets voor mij.
De Do-Yoga is een hele andere yoga, het is een manier van bewegen waarbij je jezelf Shiatsu geeft. Het zijn oefeningen om je gezondheid en vitaliteit te bevorderen. En dat voel je. Het geeft je iets concreets.Je word je meer bewust van je eigen energie, je wordt er leniger van en je verbetert je lichaamshouding.Alleen al om deze winst is Do-In Yoga een yogasoort die zeer rijk en waardevol voor mij is en zal zijn, want ik ben nog lang niet uitgeleerd erin. Het is nog maar het begin van een proces, dat ik nog maar een klein beetje heb ontdekt.



Wees sociaal en deel!Tweet about this on TwitterShare on Facebook1Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone