Het belang van de Hara

Do-In yoga, lekker strekken, right? Beetje de meridianen (energiewegen/banen) door laten stromen, zodat we weer vitaal en helder zijn. Maar zonder Hara (fundament) zijn we nergens. Leuk als de energiewegen vrijgemaakt zijn van opstoppingen en files, maar zonder basis hebben we geen poot om op te staan. Letterlijk.

Onze Hara heeft een wonderlijke functie in het geheel. Bijna alle vitale organen liggen er opgeslagen: de nieren (voor de broodnodige levenskracht), de lever (voor de innerlijke groei van onze zielskracht) en de milt (voor de ontwikkeling van het intellect).

Ondersteunend hierbij zijn de dunne darm (onderscheidingsvermogen), de dikke darm (afvoeren, loslaten), de maag (zorgzaamheid), de blaas (zuivering) en de galblaas (beslissingskracht).

Hart en bewustzijn

Alleen het hart (bewustzijn) en de longen (vitaliteit) liggen in de borstkas, boven het middenrif, in de energetische zone van het hart-centrum. Veelal zijn we bezig met ons hoofd (het denken) en ons hart (het voelen).

De Hara (buik) wordt vergeten in dit geheel. Maar waar vinden we de draagkracht en creatiekracht voor het denken en het voelen? Precies: in de Hara. De Hara geeft ons een fundering, waarop gebouwd kan worden. Kortom: we vinden er onze creatiekracht.

Hoe meer we verbonden zijn met onze Hara, hoe meer we in staat zijn om vanuit de aansturing van onze Hara te leven, hoe groter de kans op succes.

Wanneer de Hara krachtig is, zijn we alert, staan we ontspannen in het leven, ervaren we acceptatie van wat is, weten we wat onze volgende stap zal zijn, hebben we DAADKRACHT.

In de Hara brandt een vuurtje

Energetisch kun je het zo zien: in de Hara brandt een vuurtje, dat vuurtje verwarmt ons hart, zodat we liefdevol in het leven kunnen staan en dat vuurtje verlicht ons hoofd, zodat we helderheid van denken ervaren.

Het zorgt ervoor dat we doortastend kunnen zijn, de zaken doorzien en kunnen luisteren naar wat er niet gezegd wordt. Dit komt, doordat de organen in onze Hara verbonden zijn met onze zintuigen. Ieder vitaal (yin) orgaan hoort bij een specifiek zintuig. Zodoende zijn hoofd en Hara onlosmakelijk met elkaar verbonden.

En om niet als een ijskonijn over te komen, verbindt ons hart (midden) de bovenkamer (hoofd) met de onderkamer (Hara).

In de volksmond hebben we het over ons onderbuik gevoel. Dit is een mooie omschrijving van de Hara: niet alleen fysiek dient de Hara sterk en ontspannen te zijn, maar ook energetisch. Dit is eenvoudig te beoefenen: fysiek door bekkenbodem oefeningen en energetisch door aanwezig zijn.

Aanwezig zijn in de Hara is makkelijker dan je denkt: neem je voor om op iedere uitademing spanning te laten gaan en je gedachten naar je buik te laten zakken of vallen.

Veel succes met het versterken van je Hara!

Is een Do-In opleiding iets voor jou?

Ontdek ons brede aanbod in Yoga opleidingen. In vijf stappen inzicht in wat jou in de weg staat.

Meer weten?

About the Author

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *